Vanuit Cultuurplaza de Kempen werken wij samen met verschillende erfgoedinstellingen uit de regio.

Kempenmuseum de Acht Zaligheden in Eersel. Dit museum laat op interactieve wijze zien hoe het Kempische leven was, tot 1950. De unieke gebruiksvoorwerpen van vroeger vormen de basis voor een bijzondere verzameling. In 2019 bestond het museum 40 jaar.

Het Bakkerijmuseum in Luyksgestel is een oude bakkerij in een beltmolen met een ruim 170-jarige oud nostalgisch snoepwinkeltje ernaast. Het stoken, het bewerken van het deeg en het bakken, zoals dat in die tijd gebeurde kunt je als bezoeker helemaal meemaken. 

Het Cultuurhuis (voorheen Eicha) in Bergeijk is gehuisvest in een voormalig 18e-eeuws Teutenhuis (rijksmonument). De vaste opstelling toont archeologische vondsten uit de Kempen. Merovingische stammen, Teuten en hedendaagse ontwerpers, heel wat reizigers hebben sporen van formaat achtergelaten in Bergeijk. Kom alles te weten over deze pioniers, kolonisten en buitengaanders.

Heemkundekring Pladella Villa in Bladel is een vereniging die zich bezighoudt met het conserveren en presenteren van lokaal erfgoed. In dit geval de vijf kerkdorpen van de gemeente Bladel: Bladel, Hapert, Hoogeloon, Casteren en Netersel. In het museum in Bladel worden hierover tentoonstellingen ingericht en maken en maken bezoekers kennis met het erfgoed uit deze vijf dorpen. 

De Korenmolen in Hapert is een naamloze stenen grondzeiler die vermoedelijk gebouwd is in 1896. Zij fungeert nog steeds als korenmolen. In 1970 werd de molen gekocht door de gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren en enkele jaren later werd ze gerestaureerd. Tegenwoordig is de Hapertse molen eens per twee weken in bedrijf en wordt dan bediend door vrijwillige molenaars. Schole uit Bladel kunnen er op bezoek.